WIJ LEVEREN OOK IN BELGIË
VOOR INDICATIE LEVERTIJD MACHINES, NEEM CONTACT MET ONS OP!

Tuintips

                                                                    

                         HET VOORJAAR IS BEGONNEN

     TIJD OM U TE ORIËNTEREN WELKE GAZONMAAIER HET BESTE BIJ U PAST

                         VOOR HET NIEUWE MAAISEIZOEN !

                


Een grasmaaier is onmisbaar voor het onderhoud van uw gazon. Maar wat zijn de voor- en nadelen van een kooimaaier en een cirkelmaaier? En zijn elektrische grasmaaiers te verkiezen boven een benzinemaaier? Het toppunt van gemak is natuurlijk een robotmaaier. Lees hieronder de belangrijkste aandachtspunten.

Bij het kopen van een grasmaaier heeft u de keuze uit diverse soorten grasmaaiers en merken grasmaaiers. Het is dan ook verstandig om bij het kopen van een grasmaaier eerst uw tuin te analyseren. Aan de hand hiervan bent u beter in staat te bepalen welk soort grasmaaier voor u het meest geschikt is. Wellicht gaat uw voorkeur uit naar grasmaaiers, die automatisch worden aangedreven, zodat u gemakkelijk wordt ondersteund bij het grasmaaien? Iedere grasmaaier lijkt op het eerste gezicht op elkaar, maar wanneer u de grasmaaier kritischer analyseert zult u tot de conclusie komen dat er een grote variatie tussen grasmaaiers bestaat. Zo zijn er verschillende zitmaaiers, een exclusieve grasmaaier voor grotere gazons en grasoppervlaktes.

Het kopen van een grasmaaier hangt in grote mate samen met uw persoonlijke wensen, maar zeker ook met de grote van uw gazon, het soort gras en natuurlijk ook uw budget. 

1. Hoe groot is het gazon?

Klein gazon:                          < 50 m² gazonoppervlakte
Klein/middelgroot gazon:        >50 m² - 200 m² gazonoppervlakte
Middelgroot gazon:                >200 m² - 400 m² gazonoppervlakte
Middelgroot/groot gazon:       >400 m² - 600 m² gazonoppervlakte
Groot gazon:                         > 600 m² gazonoppervlakte

 

2. Mét of zonder snoer?

Grasmaaiers mét snoer : 

Elektrische grasmaaiers - 

Voor kleine en middelgrote tuinen, relatief krachtige motor, relatief voordelig geprijsd, continue stroomvoorziening, u moet altijd een stroompunt in de buurt hebben, zonder verlengkabel komt u niet ver.

 

Snoerloze grasmaaiers :  

Handgrasmaaiers - voor kleinere tuinen, lekker stil dankzij het ontbreken van een motor, een stuk compacter op te bergen dan andere types, relatief weinig onderhoud.

Benzinegrasmaaiers - voor middelgrote tot grote tuinen, doorgaans voorzien van zeer krachtige motoren, volledig draadloos te gebruiken, relatief veel onderhoud, is aan de lawaaiige kant

Accugrasmaaiers - voor kleine tot middelgrote tuinen, volledig draadloos te gebruiken, relatief weinig onderhoud, de accuduur is vaak wat beperkt, relatief hoge aanschafkosten.

Robotmaaiers - voor middelgrote tot grote tuinen, doorgaans voorzien van zeer krachtige motoren, volledig draadloos te gebruiken, relatief veel onderhoud, geeft weinig lawaai.

Zitmaaiers - voor middelgrote tot grote tuinen, zijn er in vele verschillende maaibreedtes, grofweg van 60cm tot 140cm, de maaibreedte is een van de belangrijkste indicatoren hoe snel u kunt werken, hoe breder het maaidek des te sneller het werk gaat en des te eerder u klaar bent, hoe harder hoe sneller het maaien gaat. Verder werkt een wendbare machine in de praktijk sneller dan een minder wendbare machine.

 

3. Wilt u extra gebruiksgemak?

Mulching-functie

Een andere handige optie is de mulching-functie. Bij mulchen wordt het gras niet opgevangen of direct uitgeworpen, maar meerdere malen langs de messen gevoerd waar het versnipperd wordt. Na het mulchen belandt het versnipperde gras weer in het gazon waar het als een natuurlijke bemesting dient. Zo zijn de voordelen van mulchen dus dubbel: enerzijds is het goed voor uw gazon en anderzijds hoeft u na het maaien niets meer op te ruimen.

Centrale maaihoogte-instelling

Centrale maaihoogte-instelling is een handige optie om (de naam zegt het al) eenvoudig in 1 keer de maaihoogte in de stellen, in plaats van dit per wiel te moeten doen.

Zelfrijdend

Een handig extra functie voor met name zwaardere grasmaaiers is zelfrijdend. Deze functie zorgt ervoor dat de grasmaaier uit zichzelf al langzaam vooruit rijdt, zodat je zelf minder inspanning hoeft te leveren.

 

4. Vergeet de accessoires niet

Naast een grasmaaier heeft u bijvoorbeeld ook een grastrimmer of een kantensnijder nodig om uw gazon netjes af te werken. Mocht de gazonmaaier geen opvang hebben, is een opvangbak, een grashark en een bezem handig.

Denk ook aan kleding,schoeisel en bescherming bij uw werkzaamheden in de tuin !

 

 


        MET EEN OPGERUIMDE TUIN DE LENTE BEGINNEN !

      Een bladblazer of bladzuiger is voor veel mensen een onmisbaar stuk tuingereedschap geworden.

                    Ideaal te gebruiken in de herfst, als de bomen hun blad weer laten vallen,

                  maar ook wanneer de lente begint voor het laatste blad wat nog in de tuin ligt.

                             Wist u dat veel bladruimers ook een versnipperfunctie hebben?

  Hierdoor wordt het bladafval heel klein en neemt het nog maar weinig ruimte in op de composthoop of in de groenbak.

          benzine bladblazers      accu bladblazers    elektrische bladblazers   

      

Bladblazer

Met een handige bladblazer is harken van bladeren verleden tijd.

 

 


 

            DENK AAN DE WINTERBEURT VAN UW TUINMACHINE !

Uw machine heeft er weer een seizoen opzitten. Het is dan gebruikelijk om uw machine(s) in de wintermaanden weer geheel tip-top in orde te laten maken. Om zo weer probleemloos een nieuw maaiseizoen toegemoet te gaan. Bij een erkend VCA Keurbedrijf, gespecialiseerd in onderhoud en reparatie van alle merken machines, kunt u zo'n winterbeurt het beste laten doen. Tijdens de winterbeurt wordt er aandacht gegeven aan de veiligheid en het goed functioneren van uw machine.

 Denk bijvoorbeeld aan : Grasmaaiers, Bosmaaiers, Heggenscharen, Bladblazers, Robotgrasmaaiers


 


Tips voor aan het eind van het maaiseizoen

Olie en benzine, wat nog in uw grasmaaier zit, verwijderen .

Verwijder aan het eind van het maaiseizoen de resterende benzine uit de tank. Benzine heeft slechts een beperkte houdbaarheidsdatum (ongeveer 6 weken). Bepaalde stoffen in de benzine gaan na verloop van tijd bezinken. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde delen van de motor verstopt raken. De beste manier om alle benzine te verwijderen is door de motor te laten draaien tot deze stilvalt.

Ook is het raadzaam de olie na een seizoen in zijn geheel te vervangen. U dient de olietank wel weer te vullen, voor je grasmaaier opbergt. Dit voorkomt lokale roestvorming.

Wij adviseren Aspen 4 takt voor uw grasmaaier:

Aspen 4 is een alkylaatbenzine voor grasmaaiers, aggregaten, boten en andere viertaktmotoren. Door de schonere verbranding van Aspen 4 zijn de uitlaatgassen minder gevaarlijk voor uw gezondheid. Bovendien blijft de motor schoner, wat zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van uw machine. Aspen 4 kan jarenlang worden bewaard en behoudt haar kwaliteit!


 Bougies en luchtfilter van uw grasmaaier .

Het is ook raadzaam de bougies en de luchtfilter te verwijderen en goed schoon te maken, voor u de grasmaaier 's winters opbergt. Voor bougies kunt u een staalborstel en een schoonmaakdoek gebruiken. Voor de luchtfilter volstaat blazen of simpelweg reinigen met water vaak al.

 


 

Alles over verticuteren van uw tuin

Wanneer verticuteren?

Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is goed voor het gazon. Deze laag beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Echter, als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. U kunt het gazon het best twee keer per jaar verticuteren: in de maanden maart (zodra er geen kans op nachtvorst meer is) en augustus.

Wat is verticuteren?

Mos ontstaat wanneer de grond in slechte staat is. Te weinig zuurstof, structuur en voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Wat tegen een viltlaag en mos helpt, is verticuteren. Verticuteren is een beetje te vergelijken met schoonharken. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden. Doordat de wortels worden afgesneden kan er niet direct nieuw mos gevormd worden. Het gras kan weer ademen en het water kan weer bij de wortels van het gras komen.

Hoe moet je verticuteren

Omdat het handmatig verwijderen van mos een hardnekkige klus is, kunt u het beste een verticuteermachine gebruiken. Dit kan een benzine of electrische verticuteermachine zijn. Bij een heuvel of een schuine graswal kunt u verticuteren door eerst met een riek gaten te prikken. Daarna kunt u met een goede puntige bladhark het mos wegharken. Na behandeling ligt het gazon er niet al te florissant bij, maar na een paar dagen knapt het duidelijk alweer op. Na het verticuteren kunt u het gazon bemesten .


Loading...