5.02 Kan / mag iedereen met een kettingzaag werken?

Om dikke takken en stammen klein te krijgen, kunt u een kettingzaag gebruiken. Dit is een van de meest gevaarlijke gereedschappen die er zijn. Als er ongelukken mee zijn, dan zijn deze vaak zeer ernstig. Daarom is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de klus en alle mogelijke veiligheidsmaatregelen neemt. Als u twijfelt of u de klus aankunt, schakel dan een professional in.

Het omzagen (vellen) van bomen is alleen toevertrouwd aan mensen met een speciale opleiding. Gebruik het liefst een beugelzaag voor het klein zagen van haardhout en stammen. Zagen met de hand is namelijk veel veiliger dan met een kettingzaag.

Veel mensen die nog niet eerder met een kettingzaag hebben gewerkt, hebben onvoldoende opleiding, kennis en ervaring voor de verschillende werkzaamheden met een kettingzaag.

Werken met een kettingzaag brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. De zaag draait snel en het hout kan zich onvoorspelbaar gedragen. Denk aan plotseling vallende takken of bomen, splijtende stammen, opverende takken en wegdraaiende bomen. Daarnaast kan er blootstelling plaatsvinden aan: lawaai, trillingen, schadelijke stoffen zoals o.a. uitlaatgassen en stof.

Er  kunnen ernstige en levensbedreigende verwondingen oplopen door gebruik van een kettingzaag.

Zorg dat u de juiste kennis heeft van de hulpmiddelen die de veiligheid verhogen. Denk aan veiligheidskleding, handschoenen, helm met gaasvizier (of bril), gehoorbescherming en veiligheidsschoenen.

  • Zorg altijd voor het juiste type zaag. Deze moet zijn afgestemd op de werkzaamheden.
  • Gebruik de tophendelzaag alleen voor werkzaamheden in de boom.
  • Zorg altijd voor minimaal twee mensen op de werkplek.
  • Voldoende afstand houden bij het werken met hout onder spanning, wegschietend hout en vallend hout.

 

 

Terug naar overzicht "Kettingzagen vragen"