8.07 Hoe onderhoud ik mijn accu, hoe moet ik met mijn accu omgaan, wanneer moet ik deze opladen?

Op accu-gebied zijn er zaken waar goed op gelet moet worden, zeker bij machines met een lood-accu. Lithium-accu's zijn een stuk minder gevoelig en zijn veel makkelijker in de omgang, maar ook hiervoor geldt dat ze goed behandeld moeten worden. Wij vervangen altijd accu's omdat ze niet op de juiste manier behandeld zijn geweest en vrijwel nooit omdat ze zijn versleten door het aantal laadcycli. Bij goed gebruik kan een lood-accu ongeveer tot 250 keer worden opgeladen en een Lithium-accu meer dan 1200 keer. Hierbij is het absoluut geen probleem om de accu na 5 km alweer op te laden, want zo kan een lood-accu grofweg tot 500 keer worden opgeladen als elke keer 20% van de batterijcapaciteit is gebruikt en grofweg 150 keer als deze elke keer tot 80% is gebruikt.

Een accu mag nooit diepontladen of overbeladen raken want daarvan gaan ze simpelweg kapot of raken ze gedeeltelijk of compleet hun capaciteit kwijt. Diepontladen betekent dat een accu onder een bepaalde Voltage-waarde is gekomen waarbij er intern chemische reacties ontstaan waardoor de batterij niet meer werkt of zijn capaciteit verliest. En het is een onomkeerbaar proces, dus een eventueel capaciteitsverlies blijft u houden en defect is defect. Aangezien een lood-accu een (redelijk snelle) zelfontlading heeft, moeten deze minimaal 1 keer per twee maanden opgeladen worden. Als de bv de step of machine voor lange tijd niet wordt gebruikt, is dit absoluut noodzakelijk, zeker in de winterperiode want dan gaat de zelfontlading sneller vanwege de kou. En als een step of machine helemaal leeg is, laad hem dan ook gelijk compleet op, want een diepontlading is uiteraard sneller gebeurd als de accu al (grotendeels) leeg is.

Zelfontlading is overigens voornamelijk een probleem bij lood-accu’s, daar gaat dat redelijk snel bij dus die gaan daardoor ook sneller kapot. Denk aan alle mensen die in het voorjaar de accu in caravan of zitmaaier kapot hebben, dat is vanwege de diepontlading die ook nog eens sneller gaat bij (vries)kou. Bij Lithium batterijen is de zelfontlading een veel kleiner probleem en deze kunnen dus ook langere tijd zonder lading. Desondanks moeten deze ook geregeld gecontroleerd worden en als u een accu echt voor meerdere maanden niet gaat gebruiken, ontkoppel hem dan van de machine want dan voorkomt u lekstromen die er ook voor zorgen dat een accu leeg loopt.

Laat een accu niet dagen aan de lader zitten, maar koppel hem weer los van de lader zodra de accu vol is. Gewoon een nachtje op de lader en de volgende ochtend er weer af, dat is meer dan voldoende. Er zitten weliswaar vaak een druppellaad-functies verwerkt in veel laders, maar als een gedeelte van een accu een kleine afwijking heeft, dan kan een druppellaad functie verkeerd gaan werken en de accu overbeladen. Dit is uiteraard ook niet goed voor een accu want hierdoor kan een accu opzwellen waardoor ze ook defect raken.

Kortom: een accu niet overbeladen en er simpelweg voor zorgen dat ze niet diepontladen raken, dan gaan ze heel lang mee.

 

 

Terug naar overzicht "Diversen vragen"