8.06 Veiligheidsvoorschriften m.b.t. werkkleding en werkschoenen?

In de wet op persoonlijke beschermingsmiddelen staan de voorwaarden waaraan beschermende kleding moet voldoen. De wet bestaat al sinds 1989. Op dit moment is er een overgangsperiode, pas vanaf april 2018 wordt kleding gecertificeerd volgens de nieuwe verordening.

De ontwikkeling van de kledingnormen zoals de EN ISO 11611 (lasserskleding) en de EN ISO 20471 (verbeterde zichtbaarheidskleding) wordt op basis van de EU regelgeving gedaan. Kledingcertificaten hebben een geldigheidstermijn van 5 jaar.

Gecertificeerde kleding is te herkennen aan een CE-etiket. Hierop staan de pictogrammen die aangeven tegen welk risico de drager beschermd wordt, de producent en het CE-nummer. Bij de kleding zit een gebruikersinstructie. Hierin worden de pictogrammen uitgelegd en staat informatie over onderhoud, maatvoering en specifieke aanwijzingen van zaken waar de drager op moet letten.

Werken met een motorkettingzaag, bosmaaier of een heggenschaar brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. De zaag of bosmaaierkop/mes draait snel en het hout kan zich onvoorspelbaar gedragen. Denk aan plotseling vallende takken of bomen, splijtende stammen, opverende takken en wegdraaiende bomen en bermplanten die door een bosmaaierkop/mes wegschieten. Daarnaast kan er blootstelling plaatsvinden aan: lawaai, trillingen, schadelijke stoffen zoals o.a. uitlaatgassen en stof.

Bescherming bestaat uit :

  • Reflecterende kleding
  • handschoenen  (met evt. zaagbescherming in handschoen)
  • helm (met vizier en gehoorbescherming) + evt. veiligheidsbril
  • zaagbroek met beschering in o.a. bovenbeen gedeelte
  • zaagjack met bescherming in o.a. arm gedeelte
  • werkschoenen met bescherming
  • draagtuig/harnas 

 

 

Terug naar overzicht "Diversen vragen"