1.05 Wanneer kan ik het beste maaien?

Het is allereerst belangrijk om te weten op wat voor grondsoort het gazon ligt. Zandgrond zal eerder uitdrogen dan kleigrond, omdat de laatste veel langer vocht kan vasthouden. Let wel: een gazon op kleigrond kan bij veel betreden veel harder worden, waardoor de wortels van het gazon in de bovenlaag kunnen blijven hangen.

Als u weet dat uw gazon "kwetsbaar" is, kunt u de stand van uw maaimachine wat hoger zetten. Op die manier krijgen de grassprieten wat meer weerstand en dekken ze de bovenste laag wat meer af zodat er wat minder vocht verdampt.

De meeste mensen hebben vaak geen tijd om te maaien en maaien dan op enig moment ineens de lengte van 8 cm naar 2 cm. Daar kan het gazon niet tegen, zeker niet als het droog en warm weer is. 2 a 3 keer per week maaien is dan het beste. Onderaan de pagina een overzicht hoe vaak u het beste kunt maaien en elke periode. 

Als het gazon veel belopen wordt, is het van belang om een paar keer per jaar te verticuteren. De bovenste laag wordt dan losgehaald en de wortels van het gras worden doorgesneden. Verticuteren kan het beste als het niet te warm en droog is. Een week na het verticuteren geeft u het gazon mest, zodat u na 2 weken een prachtig gazon kunt krijgen. Mocht het na het bemesten niet regenen dan is het wenselijk om even flink te sproeien zodat de meststof beschikbaar komt aan het gras. Het gras gaat dan wel harder groeien en zult u uw maaifrequentie wel hierop aan moeten passen.

 

In maart stijgt de temperatuur en begint het gras weer langzaam te groeien. U begint dan met elke twee weken het gras te maaien.

In april t/m oktober is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien, om het mooi en gezond te houden. In april kunt u het beste 1 keer in de 10 dagen  maaien.

Hoe vaker u maait, hoe beter!  Door vaak te maaien wordt de groei van andere grassoorten onderdrukt en krijgt onkruid minder kans om te gaan bloeien. Regelmatig maaien maakt het gras dikker en gelijkmatiger voor een stevige grasmat.

Van mei t/m augustus minimaal 1 keer per week maaien. Let wel op: niet in de volle zon om uitdroging te voorkomen! In de zomer dient de lengte van het gras idealiter vijf centimeter te zijn. Het gras kan dat beter wat langer zijn als de zon hevig brandt.

Vanaf september is 1 keer in de 10 dagen voldoende. Totdat het kouder begint te worden. Dan maait u alleen bij zacht weer.

In de winter van 2016-2017 kon men zelfs nog in december maaien, doordat het zo zacht bleef en het gras bleef groeien.

 

 

Terug naar overzicht "Grasmaaiers vragen"