5.09 Kan ik zelf de ketting spannen en vervangen?


Ketting spannen

Tijdens het werken met de kettingzaag wordt de ketting warm en zet de ketting een beetje uit. Daarom moet deze van tijd tot tijd bijgespannen worden.

Verschillende machines hebben een automatische kettingspanner. Die doet niets anders dan in de gaten houden of de spanning van de ketting nog goed is en als dat niet het geval is, spant hij automatisch de ketting.

Nieuwe modellen zonder automatische kettingspanner hebben vaak wel een systeem/draaiknop, zodat u geen gereedschap meer nodig heeft elke keer dat u de ketting spant.


Ketting vervangen

Een kettingzaag die gebruikt wordt, betekent dus ook dat de ketting wat te voorduren heeft. Deze zult u, afhankelijk van hoe veel en hoe vaak u zaagt, een keer moeten vervangen. Lukt het zelf niet, kunt u altijd in de dichtstbijzijnde verkoop en reparatie van kettingzagen de ketting er op laten zetten.

Tip: bewaar de gegevens van uw ketting, zodat u bij het kopen van een nieuwe ketting precies de juiste maat bij de hand heeft!


Ketting vijlen

Het vijlen van de zaagketting is essentieel wanneer u uw kettingzaag optimaal wilt blijven gebruiken. Met een scherpe ketting zaagt u namelijk een stuk sneller en dit bespaart een hoop tijd, benzine en olie. 

 

 

Terug naar overzicht "Kettingzagen vragen"